vluchtelingen

"Wanneer het water breekt", nieuwjaarsreceptie met Chris De Stoop

08.02.2019 - 19:30
08.02.2019 - 23:29


Boekvoorstelling "Nooit meer thuis" van en door Annelies D'Hulster

26.10.2016 - 19:30
26.10.2016 - 22:00

Annelies D’Hulster komt vertellen over haar toch en het boek dat zij schreef omtrent de hoop en de dramatiek van het vluchten voor armoede en politiek.

Annelies D’Hulster stapte mee in het verhaal van de duizenden West-Afrikaanse migranten die jaarlijks ons continent bereiken. Ze reisde in haar eentje door Gambia, Senegal en Mauritanië, trok door Mali en Burkina Faso tot aan de woestijn van Agadez in Niger. Samen met de migranten kroop ze door het oog van de naald. Nooit meer thuis is een even woest als ontroerend boek waarin een jonge westerse vrouw tracht te begrijpen waarom de mensen die ze tegenkomt alles op het spel zetten. Het gaat ver voorbij de statistieken en journalistieke clichés. Nooit meer thuis beschrijft de harde werkelijkheid die de migranten op de zandwegen van het donkere continent beleven.

Waar: De 3 Wijzen, Kerkstraat 5 8520 Kuurne
Wanneer: donderdag 26 oktober 2016 om 19u30
Toegang: gratis
Organisatie: Curieus Kuurne met medewerking van De 3 Wijzen, Oxfam Wereldwinkel, Fair Trade Kollektief Kuurne, de Kuurne Bib, Noordzuidraad en Cultuurraad Kuurne


Welk lot wacht de vluchtelingen in Kenia?

Handicap International en tien andere ngo's maken zich zorgen om de honderdduizenden vluchtelingen in Kenia, nu de Keniaanse autoriteiten de sluiting aankondigden van de vluchtelingenkampen op hun grondgebied. De Keniaanse regering wordt opgeroepen om haar verplichtingen omtrent de opvang van vluchtelingen na te komen.

In Kenia leven bijna 600.000 vluchtelingen, verspreid over twee gebieden: de kampen van Kakuma, langs de grens met Zuid-Soedan, en de kampen van Dadaab, dichtbij Somalië. Het land kondigde echter aan dat het een einde wil maken aan de opvang van vluchtelingen in de kampen van Dadaab. De regering wil de mensen terugsturen naar hun thuisland. Ze vragen een snelle repatriëring van de vluchtelingen, van wie sommigen al meer dan 20 jaar in de kampen wonen.

Volgens Handicap International en de andere ngo?s druist de sluiting van de kampen in tegen het algemene principe van de vrijwillige, veilige en waardige terugkeer van de vluchtelingen in Kenia naar hun thuisland.

Lees het volledig artikel.

Bron:11.be
Foto: Bedouin huizen gesloopt in Zone C op de Westelijke Jordaanoever © UNRWA


Natuurrampen zorgen voor dubbel zoveel ontheemden als conflicten

Afgelopen jaar dwongen geweld en natuurrampen bijna 28 miljoen mensen te verhuizen binnen de eigen landsgrenzen. Dat zijn er twee keer zoveel dan de groep die hun land verlaat na een conflict of een ramp. Dat terwijl het aantal ontheemden dat op de vlucht is voor geweld nooit hoger lag dan in 2015.

Lees meer.

Foto: Het aantal ontheemden in 2015 is gelijk aan de bevolking van Londen, Parijs, Caïro en New York City. Graham Crumb (CC BY-SA 2.0)


Alles wat je wil weten over vluchtelingen en petitie

Weet je niet altijd hoe je moet reageren op uitspraken over migratie? Deze gids zet 10 verschillende misvattingen omtrent de vluchtelingencrisis recht én reikt oplossingen aan.

De vluchtelingencrisis in Europa overheerst al maanden de politieke actualiteit. Daarnaast is het thema ook thuis en onder vrienden een heet hangijzer. Veel mensen vinden het niet zo eenvoudig om hierover in debat te gaan en te reageren op reacties als “Ze pakken onze jobs af,” “Europa wordt overspoeld door migranten” of “We kunnen er toch niets aan doen”. Of misschien worstel je zelf met deze vragen en wil je weten hoe het nu werkelijk zit?


Traliegesprekken

Woordvoerder Charlotet Vandycke neemt de situatie waar op Lesbos. Lees haar traliegesprekken.


EU-solidariteitscrisis de weg vooruit

De Europese Unie, met een totale bevolking van meer dan vijfhonderd miljoen mensen, blijkt niet in staat om de aankomst van één miljoen nieuwkomers op een humane en menswaardige manier te beheren. Mensen op de vlucht blijven sterven in de Middellandse Zee. Wie de overtocht overleeft botst op hekken en prikkeldraad. Duurzame en menswaardige oplossingen blijven uit, met als voornaamste argument dat er geen alternatief is. Die alternatieven zijn er nochtans wel.

Lees meer


Wereldvluchtelingendag

Tagged:
20.06.2015 - 00:00
20.06.2015 - 23:59


Global Trends 2014 Report © UNHCR


Migratie en ontwikkeling

15.03.2009 - 11:23

De laatste jaren waait er een nieuwe wind door het mondiale ontwikkelingsdebat. Het is niet langer migratie of ontwikkeling, maar migratie én ontwikkeling.

Een vluchteling is nergens zonder jouw hulp !

Het Glazen Huis van de actie Music For Life van Studio Brussel in samenwerking met het Rode Kruis Vlaanderen staat dit jaar in Gent.

Sofie Lemaire, Siska Schoeters en Tomas Desoete laten zich op 19 december zes dagen lang opsluiten in een glazen huis op het Woodrow Wilsonplein (het Zuid) in Gent. Er wordt geld ingezameld om moeders op de vlucht voor oorlog en geweld te steunen.

Je kan bieden op platen:

  • online of,
  • via het call center op 070 344 044 of
  • via de brievenbus van het Glazen Huis.

Alle praktische info, inclusief wegbeschrijving, kun je hier nog eens rustig nalezen.


Inhoud syndiceren

Gebruikerslogin

Activiteiten

Campagnes


Fairtradeproduct


Choco met noten